top of page

Gert Verhulst onder vuur na gebruik van n-woord

Al meteen in de eerste aflevering van de nieuwe talkshow 'De Tafel van Vier' op Play4 shockeert Gert Verhulst de kijker, zonder het goed en wel te beseffen, live in primetime op nationale tv. Een valse start? Of goed doordacht?


Gert Verhulst © Play4
Gert Verhulst © Play4

Wekenlang werd er naar uitgekeken: 'De Tafel van Vier', een gloednieuwe talkshow op Play4 met Gert Verhulst als presentator. Het moest een klepper worden van formaat: een live-programma waar iedereen de dag erna nog over zou napraten. En dat gebeurde ook, maar niet op de manier waarop de programma-makers hadden gehoopt. Integendeel.


Tijdens een discussie over de woke-cultuur nemen host Gert Verhulst en gaste Margriet Hermans meermaals het n-woord in de mond. Ze zijn zich van geen kwaad bewust. De twee zijn van mening dat het niet raar is om het n-woord te gebruiken als ze geen slechte intenties hebben of mensen willen kwetsen. En dat is juist wat ze wel hebben gedaan, zonder het zelf door te hebben. Kijkers reageren geschokt. "Wereldvreemd" en "respectloos" klinkt het.

Excuses


In de tweede aflevering, een dag later, excuseert Verhulst zich kort. Tafelgast Marc-Marie Huijbregts was zichtbaar blij met zijn verontschuldigingen.


Gert Verhulst: "Als we mensen gekwetst hebben, het spijt ons. Dit is het laatste wat de bedoeling was."

Daarmee legt Verhulst de fout wel in het kamp van de woke-gemeenschap, want de excuses zijn voorwaardelijk. Enkel als jij je gekwetst voelt, krijg je ze. Anders is er niets fouts gebeurd.


"Inschattingsfout"


"Ik blijf erbij dat de discussie over woke absoluut gevoerd moet worden. Net als de discussie over het n-woord." zegt Verhulst in de Belgische krant De Morgen. "Het feit dat er deze week zoveel reactie op die uitzending is gekomen bewijst dat. Het was een inschattingsfout, maar ik vind ook nog steeds dat je tijdens discussies het kind bij zijn naam moet noemen."


Ook in gesprek met het Belgische Nieuwsblad vertelt Gert het jammer te vinden hoe het is uitgedraaid. "Ik ben geen onmens, hé. Waarom zou ik bewust iets doen waarvan ik weet dat mensen nadien huilend in hun bed liggen? Maar ik vind wél dat tv de realiteit moet weerspiegelen. Als ik in de coulissen andere praat hoor dan op tv denk ik: wat een hypocriet gedoe."


Gert Verhulst © Play4
Gert Verhulst © Play4

Redacteur neemt ontslag


Na alle ophef besluit een redacteur van het programma, Elias Van Dingenen, na zijn eerste werkdag al op te stappen. "Ik moest met lede ogen aanschouwen hoe mijn baas op mijn eerste werkdag tijdens de live-uitzending het n-woord een dertigtal keer liet vallen", schrijft hij donderdag in een open brief aan De Morgen.


Wat de redacteur vooral dwarszit, is dat Gert na deze veelbesproken uitzending niet komt opdagen bij de redactievergadering. "Ik had voor mezelf bepaald dat als mijnheer Verhulst aanwezig was op de redactievergadering ik hem een aantal vragen ging stellen. Kennelijk vond hij het niet noodzakelijk om aanwezig te zijn bij de nabespreking van de tumultueuze eerste aflevering. Dus ik nam ontslag."


Meningen van collega's


“Gert wil altijd de beste, de eerste en de grootste zijn", zegt zijn Studio 100-collega en goede vriend Walter De Donder. "Ik heb meer dan tienduizend keer met hem opgetreden: elke show wil hij beter maken dan de vorige. Als je met hem op restaurant gaat, zal hij het meeste eten van iedereen. Ik heb hem nog nooit weten verliezen. En ik heb hem ook nog nooit weten toe­geven dat hij gefaald heeft. Gert is niet iemand die zich snel excuseert.”


“Gert zegt waar het op staat”, zegt acteur en zanger Jelle Cleymans, die al sinds zijn kindertijd goed bevriend is met Verhulst. “Hij kan heel direct zijn en soms een tikje provocerend, maar ik heb hem nog nooit betrapt op een domme mening. Ik heb hem ook nog nooit het n-woord weten ­gebruiken onder vrienden.”


“Hij is ook achter de schermen direct en gaat geen themas uit de weg”, zegt ­zijn Studio 100-collega Hans Bourlon. “In de VS mag je als talkshowhost je persoonlijke mening laten blijken, in Vlaanderen ligt dat moeilijker. Hij heeft met het gebruik van het n-woord een foute inschatting gemaakt."


BRON: Het Nieuwsblad, De Morgen, RTL Boulevard

VIDEO & FOTO: Play4

Comments


bottom of page