top of page

Nog steeds weerstand tegen grote plannen Plopsaqua Mechelen

Na eerdere vestigingen in De Panne en Landen-Hannuit krijgt nu ook Mechelen haar eigen Plopsaqua. Het waterpark komt naast Technopolis te liggen. De omgevingsvergunning werd vandaag ingediend. Een actiegroep maakt zich al jaren zorgen over het bos dat voor de bouw moet verdwijnen.


Conceptplannen © Plopsa, PCP architects
Conceptplannen © Plopsa, PCP architects

Naast Plopsaqua De Panne en Plopsaqua Landen-Hannuit plant de Plopsa Group haar derde waterpark in Mechelen. Het nieuwe park, een investering van 50 miljoen euro, zal zich situeren op de site van Technopolis en zal bestaan uit een reusachtig stedelijk gedeelte en een gigantische, recreatieve zone met verschillende zwembaden, glijbanen en waterspeeltuigen.


Voor het grote aantal zwem- en watersportclubs wordt Plopsaqua Mechelen Zennebad een nieuwe thuis na het sluiten van het stedelijke zwembad ‘Geerdegemvaart’. Het stedelijke gedeelte, luisterend naar de naam ‘Zennebad’, zal drie baden tellen: een zwembad van 25 meter op 34 meter met meer dan 15 banen en een grote tribune voor de waterpolo, (zwem)scholen en clubs. Een zone met een diepte van 4 meter zorgt voor een stevige professionalisering voor de duikers. Voor de beginnende zwemmers is er een kleiner 25-meterbad en instructiebad voorzien.


Conceptplannen © Plopsa, PCP architects
Conceptplannen © Plopsa, PCP architects

De recreatieve zone krijgt een unieke thematisering met Kabouter Plop, Samson en Bumba in de hoofdrol en zal bestaan uit een spectaculaire glijbaantoren met verschillende glijbanen, een golfslagbad met licht- en geluidseffecten, een Wild River, een waterspeeltuin met diverse waterspeeltuigen, een peuterbad, verschillende bubbelbaden en een ruim buitenzwembad met grote ligweide.


Conceptplannen © Plopsa, PCP architects
Conceptplannen © Plopsa, PCP architects

Korting voor Mechelaars


Ook de stad Mechelen draagt bij tot het nieuwe zwemcomplex dat ter vervanging van het huidige zwembad ‘Geerdegemvaart’ komt. Mechelaars krijgen dus meer kwaliteit en meer zwemwater voor vergelijkbare tarieven met het huidige zwembad.


Abdrahman Labsir, schepen voor Sport (Open VLD): "Het zal goed zijn als we eindelijk een volwaardig stedelijk zwembad hebben. Het is te gek voor woorden dat Mechelse gezinnen en jeugdverenigingen altijd maar moeten uitwijken naar andere steden en gemeenten om te kunnen genieten van recreatief zwemmen. Dit zwembad zal tot ver buiten Mechelen het mooiste zwembad zijn."

Vlot bereikbaar


Plopsaqua Mechelen Zennebad wordt volledig in de omgeving geïntegreerd en zal zowel te voet, met de fiets, de bus, de auto en de autocar te bereiken zijn. Gemotoriseerde voertuigen krijgen een aparte inrit voor de veiligheid. Ook de bereikbaarheid met het openbaar vervoer wordt verbeterd, net zoals de toegangswegen in de ruimere woonomgeving van het zwembad.



Boskap


Voor de bouw van het nieuwe zwemcomplex is boskap noodzakelijk. En daar is actiegroep Groene Buffer Mechelen-Zuid zeer bezorgd over. Al jaren voert de groep actie tegen de plannen om naast Technopolis een waterpark te bouwen.


Tom Boermans, woordvoerder Groene Buffer: "Het is een heel mooi stuk natuur, en het is recent ook opengesteld voor wandelaars. Elk stuk natuur dat verdwijnt voor zo'n megalomaan project is te veel. We hebben al geprobeerd om hierover in dialoog te gaan met Plopsa en de stad, maar we worden niet serieus genomen."

Maar Plopsa belooft het Zennebeemdenbos voor 88% te vrijwaren. Het deel dat verdwijnt, wordt elders op het grondgebied van Stad Mechelen dubbel gecompenseerd. Bovendien zal in de toekomst aan de Zuidkant van de gebouwen niet meer gebouwd worden. Dit betekent dat deze zone in de toekomst volgens de huidige meerderheid van de gemeenteraad een groene zone blijft.


Toch blijft de Groene Buffer zich zorgen maken. Tom Boermans, woordvoerder van de actiegroep, verwijst naar een reportage van Pano, een onderzoeksprogramma dat op 23 februari werd uitgezonden. Hij haalt het voorbeeld aan van het bos dat in Mechelen geplant werd ter compensatie van het gekapte bos aan shoppingcenter Malinas. Dat is nu een 'spookbos', waar enkel wat twijgjes overblijven op een braakliggend terrein.


Tom Boermans: "We zagen in de reportage van 'Pano' dat de bomen die ter compensatie geplant worden, vaak niet opgevolgd worden en sterven. We hopen dat we snel de gedetailleerde plannen van Plopsa kunnen inkijken, want er is nu geen transparante communicatie. We gaan alles uit de kast halen om het Zennebeemdenbos te redden."

Volgens Plopsa doet het bedrijf er alles aan om het toekomstige zwemparadijs zo ecologisch en duurzaam mogelijk te maken. Er komt een eigen waterzuiveringsstation dat alle afvalwater van het park zuivert. Zonnepanelen dragen bij tot het streven naar energieneutraliteit en een warmtekrachtkoppeling-systeem (WKK) zorgt ervoor dat er continu warmte en elektriciteit worden opgewekt.


De ruimte die Plopsaqua Mechelen Zennebad inneemt, wordt tot een minimum beperkt. Verschillende functies worden samengebracht waardoor een zo klein mogelijke oppervlakte gebruikt wordt. Alle bezoekers van Technopolis en Plopsaqua zullen bijvoorbeeld in hetzelfde gebouw kunnen parkeren.


De parking © Plopsa, PCP architects
De parking © Plopsa, PCP architects

De aanvraag voor de omgevingsvergunning is ingediend. Bij Plopsa hopen ze dit jaar nog te beginnen bouwen.


Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof: "Dit is het best voorbereide dossier ooit voor Plopsa. We hebben zes maanden nodig om alles voor te bereiden, zoals het aanstellen van een aannemer. Vervolgens hebben we nog een kleine twee jaar nodig om het complex te bouwen. In het beste geval kunnen we dan eind 2024 of begin 2025 openen."

BRON: VRT NWS, HLN, GVA, Plopsa

Comments


bottom of page