top of page

Spanning in radioland: krijgt Studio 100 een plekje op de FM-band?

Deze week beslist Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) welke drie commerciële radiozenders vanaf 2023 een plaats krijgen op de FM-band in Vlaanderen. Er zijn vier kandidaten: Qmusic en Joe van DPG Media, Nostalgie van Mediahuis en... Spring van Studio 100. Eén zender valt dus sowieso uit de boot. Hans Bourlon vertelt op Radio 1 waarom ze met Spring meedingen.



In het Belgische Vlaanderen zijn er acht radiozenders met een landelijke FM-frequentie. Daarvan zijn er vijf van de VRT: Radio 1, Radio 2, Studio Brussel, MNM en Klara. Daarnaast is er nog plaats voor drie commerciële zenders. Dat zijn Qmusic en Joe (DPG Media) en Nostalgie (Mediahuis).


De licentie van de landelijke commerciële radiozenders is sinds hun oprichting altijd stilzwijgend verlengd, terwijl ze eigenlijk om de negen jaar vernieuwd zou moeten worden. Dat is dus nog nooit gebeurd. Europa heeft Vlaanderen daarvoor op de vingers getikt. Het kabinet van mediaminister Benjamin Dalle heeft daarom een "schoonheidswedstrijd" georganiseerd, waarbij iedereen die interesse had een dossier kon indienen.


Gert Verhulst, Hans Bourlon © VRT
Gert Verhulst, Hans Bourlon © VRT

Spring


Vier dossiers liggen op tafel. Naast DPG en Mediahuis dingt ook Studio 100 met een nieuwe zender mee naar een plekje op de FM-band. Dat is best opvallend, want het entertainmentbedrijf heeft - naast het geflopte Radio Bem Bem - amper radio-ervaring. Maar Studio 100-topman Hans Bourlon zegt dat er nog iets ontbreekt in het huidige radiolandschap en wil daar op inspelen. Dat zei hij op Radio 1.


Hans Bourlon, CEO Studio 100: "Spring moet een zender worden voor volwassen. We willen een talkradio waarop er 50% van de tijd gepraat wordt. We focussen ons minder op de muziek."

Dat is ambitieus, want in Vlaanderen heb je er al zo één: Radio 1. Daarom zegt Bourlon verder te willen gaan dan Radio 1.


"Het landschap mag dynamischer worden. We willen humor brengen, wat vandaag de dag niet altijd het geval is. Bovendien willen we een eigen nieuwsdienst oprichten, omdat andere radiozenders zich beperken tot het voorlezen van Belga-berichten."

Dat is een scherpe uitspraak, want zowel VRT als DPG hebben hun eigen objectieve nieuwsdienst. Ze filteren dus niet enkel de berichten die ze binnenkrijgen van Belga, het onafhankelijke Belgische persagentschap, ze maken dus ook zelf nieuws. Op zo'n nieuwsredacties werken er tientallen tot wel honderd mensen. Toch wil Studio 100 de concurrentie aangaan en zelf met een eigen nieuwsdienst beginnen. Bourlon denkt daarvoor de juiste mensen in huis te hebben of nieuwe mensen met ervaring aan te nemen.


"We maken podcasts, we hebben ooit de digitale kinderradio Bem Bem gestart, we hebben audiostudio's, maken (internationale) tv-programma's, dubben series... We hebben de nodige ervaring, maar kandidaten mogen zich zeker aandienen. Als we een vergunning krijgen, hopen we dat mensen interesse zullen hebben."

En toch, radio en entertainment zijn twee verschillende dingen. Op een radiostation werken meestal tientallen mensen. Buiten radio-dj's is er ook een redactie nodig met programmamakers, online content creators en mensen die zich bezighouden met partnerships, management, planning, financiën... Daarom reikt Bourlon de hand uit naar andere mediabedrijven om eventueel samen te werken. Desalniettemin is dit economisch volgens Bourlon een zeer goede zet.


"Radio maken is relatief goedkoper dan tv maken. Dat maakt het zeer rendabel. Reclame-inkomsten zijn extreem belangrijk. We zijn zwaar getroffen door corona en proberen ons publiek te verbreden."


Comments


bottom of page